- Visninger: 816
- Visninger: 1282
Billeder fra en svunden tid
Gammelt kamera gemte hemlighed
Af Niels Krogh, Skive Folkeblad
Anders Borg med det lille Kodak Brownie Six 20 F. I kameraet sad en gammel film, som viste sig stadig at indeholde billeder fra en familietur til Holmenkollen i Norge i slutningen af 1950’erne eller begyndelsen af 60’erne.
Det er omkring et år siden. Anders Borg var omkring Den Gamle Brugs i Mogenstrup. Her fandt han et gammelt fotografiapparat. Købte det. I og for sig ikke noget særligt, for Anders Borg samler på fotografiapparater fra før den digitale verden slog celluloidstrimlen ud. 221 af slagsen står der på hylderne i det Mogenstrup Fotomuseum, som vennerne fra Fjends Fotoklub har udnævnt hans samling til.
Det er omkring et år siden. Anders Borg var omkring Den Gamle Brugs i Mogenstrup. Her fandt han et gammelt fotografiapparat. Købte det. I og for sig ikke noget særligt, for Anders Borg samler på fotografiapparater fra før den digitale verden slog celluloidstrimlen ud. 221 af slagsen står der på hylderne i det Mogenstrup Fotomuseum, som vennerne fra Fjends Fotoklub har udnævnt hans samling til.
Det særlige var heller ikke apparatet, som han købte. Kodak Brownie Six 20 F. Et lille boxkamera, som blev produceret fra 1955. Det helt særlige var, at der sad en film i apparatet. Det opdagede Anders Borg, da han godt et år senere ville sætte en ny film i – prøve det ”ny” Kodak. Og når en samler og amatør-fotograf finder en gam-mel film i et gammelt kamera, så skal filmen fremkaldes. Det blev den, og det lykkedes Anders Borg at få fem billeder frem fra filmen, resten duede ikke.
Billederne er ikke af en kvalitet, som vil få en dygtig fotograf til at spærre blænden op, men billederne fortæller en historie. En historie om en familie, måske flere, som har været på tur til Holmenkollen i Norge. Hvornår? Det ved ingen, men historien, tøjet som børnene og de voksne bærer, fortæller, at det gamle Kodak Brownie har været i brug i slutningen af 1950’erne eller først i 1960’erne.
Siden blev filmen glemt. Kameraet lagt til side. Historien sat i bero. Til den dag, da Anders Borg ville sætte en ny film i sit Kodak. Så dukkede familieudflugten til Holmenkollen frem. Anders Borg har ikke noget bud på, hvordan det kan være, at billederne har været i stand til at holde sig så længe. Den Agfa-film der sad i apparatet gik ud af produktion i 1974, og selv hos Agfa var der forbavselse over, at filmen har holdt på billederne så længe.
Historien på de fem billeder tyder på, at filmen er noget ældre end de godt 30 år, der er gået siden 1974. Og skulle nogen genkende børn eller voksne på billederne, vil Anders Borg gerne i kontakt med dem han har også ekstra aftryk af billederne.
- Visninger: 1224
Gammelt kamera gemte hemlighed
Af Niels Krogh
Foto. Casper Jakobsen
Skive Folkeblad
I omkring 10 år har Anders Borg i Mogenstrup samlet på gamle fotografiapparater, og det er foreløbig blevet til 221, der nu stå på hylderne i ”Mogenstrup Foto-museum”. Men museums-genstande eller ej, så bliver apparaterne brugt en gang imellem. Også det Kodak Brownie Six 20 F, som Anders Borg fandt for godt et år siden. Da en ny film skulle sættes i, viste det sig, at der sad en gammel film i apparatet. Og som den amatørfotograf, Anders Borg er, så blev filmen fremkaldt – og der var billeder på filmen. Fra en familieudflugt til Holmen-kollen i slutningen af 1950’erne eller begyndelsen af 1960’erne.
221 kameraer står der på hylderne i Mogenstrup Fotomuseum. Anders Borg har samlet i godt en halv snes år. Finder kameraerne i genbrugsbutikker og på loppemarkeder.
Har sin egen mening om, hvad han vil give for sine museumsstykker.
Indimellem kommer der et apparat i samlingen, som ikke har kostet ham en brøkdel af, hvad andre før i tiden har måttet punge ud med. For eksempel det store Polaroid 600 SE.
De er ikke kun museumsgenstande, de 221 historiefangere i Mogenstrup. De kommer ud at røre sig en gang imellem, siger han. Når vi skal ud at rejse, så tager han en fire-fem stykker, som han tager billeder med alt efter hvad det er han tager et billede af, fortæller Anni Borg.
Anders Borg har registreret alle sine kameraer. Det kan være et detektivarbejde at finde ud af, hvad det er, han har fået i hånden. Eksperthjælp fra udlandet kan være oplysende. Og i mappen er der eksempler på, hvad nogle af kameraerne formår. Knivskarpt står historien. Alderen til trods. Klenodiet i samlingen….
Det helt unikke apparat…. Det vil Anders Borg ikke svare på. Men han søger umiddelbart hen mod et bestemt sted på hylderne.
Det kunne være det Halina I A, som jeg fik i morgengave til vores sølvbryllupsdag, siger han…. og kigger videre i samlingen. Det er svært at sige…..
De kommer ud at røre sig, de gamle kameraer. Og de kan endnu. 6x6 format og kniv-skarpt.
221 kameraer er det blevet til i løbet af de sidste godt 10 år. Mogenstrup Foto-museum kalder vennerne i Fjends Foto-klub Anders Borgs samling i Mogenstrup, hvor Zeiss, Yashica, Canon, Kodak og mange andre mærker står på hylderne.
- Visninger: 1401
Fotoapparater fra da farfar var dreng.
Tekst: Karen Margrethe Nielsen
Foto: Tommy Kofoed
Dagbladet Holstebro Struer
Anders Borg er medlem af Fjends Fotoklub, og i den kommende tid udstiller medlemmerne dårende dejlige billeder på Vinderup Bibliotek.
Anders Borg fandt denne Kodak Brownie i Den Gamle Brugs i Mogenstrup. Der sad en ca. 40 år gammel film i, og hvis nogen kan hjælpe med personnavne på billederne i baggrunden, hører han gerne fra dem.
I montrer udstilles omkring 30 gamle fotografiapparater, som ved siden af har motiver taget med de pågældende apparater. Alle tilhører Anders Borg fra Mogenstrup. Han har gennem de sidste 10 år opbygget en samling på 265 stk., hvoraf det ældste eksemplar er en ”Leonar” fra 1915. Det er til glasplader, så den passionerede amatørfotograf har af gode grunde ikke selv haft mulighed for at afprøve det.
Anders Borg har en samling på 265 fotografiapparater. Omkring 30 af dem kan ses på Vinderup Bibliotek de kommende uger (i august 2004)
Smukke fotografierog gamle fotografiapparater fra dengang farfar var dreng – det er udstillingen i en nøddeskal.
Det vækker da lidt opmærksomhed, når jeg går rundt på Hjerl Hede og tager billeder med et fotografiapparat fra 1936, siger Anders Borg, og peger på apparatet, en ”Ihagee”, der er en foræring fra en 87-årig mand, som selv har haft apparatet, siden han var 20 år.
Anders Borg er medlem af Fjends Fotoklub, og i den kommende tid udstiller medlemmerne dårende dejlige billeder på Vinderup Bibliotek.
Søren Sørensen og Erik Larsen – begge fra Fjends Fotoklub – udstiller også fotografier på Vinderup Bibliotek
- Visninger: 1039
Af Jan la Cour
Fotos Lindy Jørgensen
Skive Folkeblad 4. april 2009
REVISOREN OG MUSEET
Imponerende ser det ud, når man træder ind i de forholdsvis beskedne baglokaler hos Anders Borg i Mogenstrup. Her har han i fine glasmontrer opstillet fotografiapparater i alle afskygninger indsamlet på kun 15 år. Samlingen, i det han med rette kalder Mogenstrup Fotomuseum, udgør 846 kameraer. Det ældste er fra 1913, men selv om hovedparten er fra ældre dato, er der også nyere digitale kameraer imellem. Derudover har han en lille spøg og skæmtafdeling, der består af 20-25 plastickameraer. Anders Borg arbejder til daglig som revisor i Holstebro, men næsten al fritid bliver brugt på kameraer og fotografering. En god optakt til perioden som efterlønner, for så ved han, hvad han skal få tiden til at gå med, når den tid kommer, konstaterer hustruen Anni Borg. – Når jeg går på efterløn, stopper jeg ikke helt lige med det samme. Jeg vil i første omgang kun få tre dage om ugen til min hobby, men det kommer man også langt med, siger Anders Borg, der i lokalområdet er kendt for sin store fotointeresse. Han har netop udstillet kameraer og billeder på Holstebro Bibliotek i fire uger, og nu har biblioteket i Vinderup bedt ham udstille nogle af sine mange klenodier.
Evnerne som fotograf viser Anders Borg i bogen ”Mellem hede og hav” med motiver fra Holstebro Kommune. Fotobogen blev udgivet i november 2007, og nøjagtig et år efter bidrog han med over 100 fotografier til projektet ”99 værdier” en kulturkanon for hele kommunen. Over en periode på snart 8 år har 125 skolebørn været med, når Anders Borg i den sidste uge af sommerferien har budt indenfor til en fotoaktivitet i forbindelse med ”aktiv sommeruge” i det tidligere Vinderup Kommune. Børnene får lov at fotografere, fremkalde og forstørre billederne i mørkekammeret.
GAMMELT KAMERA I MORGENGAVE.
For Anders Borg tog fotolidenskaben sin spæde begyndelse, da han som medlem af Y’s Men’S Club i Vinderup sikrede sig en halv snes kameraer på et loppemarked. De havde ”overlevet ” et par udsalg, og så måtte medlemmerne slå til, og det gjorde Anders Borg. Kort efter faldt han over en ”Halina” fra 1952 i en genbrugsbutik ved Virksund. Den måtte han eje og overtalte derfor hustruen til at forære ham den i morgengave. Det var nemlig tæt på parrets sølvbryllup. Siden er det gået slag i slag.
Da tallet nåede op på 45 kameraer, begyndte han en systematisk registrering på computeren med forskellige oplysninger om de enkelte apparater bl. a. deres oprindelse, katalogpris, og hvor han har fået dem fra.
Anders Borg har fotograferet siden konfirmationsalderen, og han mindes kun at have smidt et negativ væk siden. Ellers har han dem alle sammen, som er opbevaret i små velholdte mapper.
FOTOGRAFIER TIL POSTKORT OG HJEMMESIDE
I dag tager han for det meste billeder med sit digitalkamera, en Olympus E-500, der næsten altid er med, når han og fruen går en tur ud i landskabet i weekenderne. Han har fotograferet en smule for Hjerl Hede og det tidligere Vinderup Kommune, der udvalgte en række fotografier til kommunens hjemmeside.
Derudover har han solgt billedertil Vinderup Turistforening, der stod og manglede motiver til postkort. Pladsen i baglokalerne til de mange kameraer kan hurtigt blive for trang. Men så må jeg jo bare have pakket de mindst spændende væk og køre med skiftende udstillinger. Er det ikke sådan, de gør på et museum, siger Anders Borg med et glimt i øjet. Mørkekammeret og omkring 20 forstørrelsesapparater optager også en del plads. Jeg har de forstørrelsesapparater, som jeg skal have. Skal jeg have flere, skal de være lidt specielle, forsikrer Anders Borg, der allerede har sagt nej til at aftage flere af slagsen. Amatørfotografen fra Mogenstrup tilbringer meget tid i Fjends Fotoklub, som holder til i et lokale på Sjørup Plejehjem. Det vil han sikkert også gøre som efterlønner, hvor han vil ud at fotografere med sine gamle kameraer og lægge ”sjæl” i billederne, som han udtrykker det. Der bliver selvfølgelig også tid til at sætte udstillinger op for dem, der er interesseret i det.