- Visninger: 1050
Af Jan la Cour
Fotos Lindy Jørgensen
Skive Folkeblad 4. april 2009
REVISOREN OG MUSEET
Imponerende ser det ud, når man træder ind i de forholdsvis beskedne baglokaler hos Anders Borg i Mogenstrup. Her har han i fine glasmontrer opstillet fotografiapparater i alle afskygninger indsamlet på kun 15 år. Samlingen, i det han med rette kalder Mogenstrup Fotomuseum, udgør 846 kameraer. Det ældste er fra 1913, men selv om hovedparten er fra ældre dato, er der også nyere digitale kameraer imellem. Derudover har han en lille spøg og skæmtafdeling, der består af 20-25 plastickameraer. Anders Borg arbejder til daglig som revisor i Holstebro, men næsten al fritid bliver brugt på kameraer og fotografering. En god optakt til perioden som efterlønner, for så ved han, hvad han skal få tiden til at gå med, når den tid kommer, konstaterer hustruen Anni Borg. – Når jeg går på efterløn, stopper jeg ikke helt lige med det samme. Jeg vil i første omgang kun få tre dage om ugen til min hobby, men det kommer man også langt med, siger Anders Borg, der i lokalområdet er kendt for sin store fotointeresse. Han har netop udstillet kameraer og billeder på Holstebro Bibliotek i fire uger, og nu har biblioteket i Vinderup bedt ham udstille nogle af sine mange klenodier.
Evnerne som fotograf viser Anders Borg i bogen ”Mellem hede og hav” med motiver fra Holstebro Kommune. Fotobogen blev udgivet i november 2007, og nøjagtig et år efter bidrog han med over 100 fotografier til projektet ”99 værdier” en kulturkanon for hele kommunen. Over en periode på snart 8 år har 125 skolebørn været med, når Anders Borg i den sidste uge af sommerferien har budt indenfor til en fotoaktivitet i forbindelse med ”aktiv sommeruge” i det tidligere Vinderup Kommune. Børnene får lov at fotografere, fremkalde og forstørre billederne i mørkekammeret.
GAMMELT KAMERA I MORGENGAVE.
For Anders Borg tog fotolidenskaben sin spæde begyndelse, da han som medlem af Y’s Men’S Club i Vinderup sikrede sig en halv snes kameraer på et loppemarked. De havde ”overlevet ” et par udsalg, og så måtte medlemmerne slå til, og det gjorde Anders Borg. Kort efter faldt han over en ”Halina” fra 1952 i en genbrugsbutik ved Virksund. Den måtte han eje og overtalte derfor hustruen til at forære ham den i morgengave. Det var nemlig tæt på parrets sølvbryllup. Siden er det gået slag i slag.
Da tallet nåede op på 45 kameraer, begyndte han en systematisk registrering på computeren med forskellige oplysninger om de enkelte apparater bl. a. deres oprindelse, katalogpris, og hvor han har fået dem fra.
Anders Borg har fotograferet siden konfirmationsalderen, og han mindes kun at have smidt et negativ væk siden. Ellers har han dem alle sammen, som er opbevaret i små velholdte mapper.
FOTOGRAFIER TIL POSTKORT OG HJEMMESIDE
I dag tager han for det meste billeder med sit digitalkamera, en Olympus E-500, der næsten altid er med, når han og fruen går en tur ud i landskabet i weekenderne. Han har fotograferet en smule for Hjerl Hede og det tidligere Vinderup Kommune, der udvalgte en række fotografier til kommunens hjemmeside.
Derudover har han solgt billedertil Vinderup Turistforening, der stod og manglede motiver til postkort. Pladsen i baglokalerne til de mange kameraer kan hurtigt blive for trang. Men så må jeg jo bare have pakket de mindst spændende væk og køre med skiftende udstillinger. Er det ikke sådan, de gør på et museum, siger Anders Borg med et glimt i øjet. Mørkekammeret og omkring 20 forstørrelsesapparater optager også en del plads. Jeg har de forstørrelsesapparater, som jeg skal have. Skal jeg have flere, skal de være lidt specielle, forsikrer Anders Borg, der allerede har sagt nej til at aftage flere af slagsen. Amatørfotografen fra Mogenstrup tilbringer meget tid i Fjends Fotoklub, som holder til i et lokale på Sjørup Plejehjem. Det vil han sikkert også gøre som efterlønner, hvor han vil ud at fotografere med sine gamle kameraer og lægge ”sjæl” i billederne, som han udtrykker det. Der bliver selvfølgelig også tid til at sætte udstillinger op for dem, der er interesseret i det.