Gammelt kamera gemte hemlighed

Af Niels Krogh
Foto. Casper Jakobsen
Skive Folkeblad
 

 

I omkring 10 år har Anders Borg i Mogenstrup samlet på gamle fotografiapparater, og det er foreløbig blevet til 221, der nu stå på hylderne i ”Mogenstrup Foto-museum”. Men museums-genstande eller ej, så bliver apparaterne brugt en gang imellem. Også det Kodak Brownie Six 20 F, som Anders Borg fandt for godt et år siden. Da en ny film skulle sættes i, viste det sig, at der sad en gammel film i apparatet. Og som den amatørfotograf, Anders Borg er, så blev filmen fremkaldt – og der var billeder på filmen. Fra en familieudflugt til Holmen-kollen i slutningen af 1950’erne eller begyndelsen af 1960’erne. 

221 kameraer står der på hylderne i Mogenstrup Fotomuseum. Anders Borg har samlet i godt en halv snes år. Finder kameraerne i genbrugsbutikker og på loppemarkeder.
Har sin egen mening om, hvad han vil give for sine museumsstykker. 
Indimellem kommer der et apparat i samlingen, som ikke har kostet ham en brøkdel af, hvad andre før i tiden har måttet punge ud med. For eksempel det store Polaroid 600 SE.
De er ikke kun museumsgenstande, de 221 historiefangere i Mogenstrup. De kommer ud at røre sig en gang imellem, siger han. Når vi skal ud at rejse, så tager han en fire-fem stykker, som han tager billeder med alt efter hvad det er han tager et billede af, fortæller Anni Borg.
Anders Borg har registreret alle sine kameraer. Det kan være et detektivarbejde at finde ud af, hvad det er, han har fået i hånden. Eksperthjælp fra udlandet kan være oplysende. Og i mappen er der eksempler på, hvad nogle af kameraerne formår. Knivskarpt står historien. Alderen til trods. Klenodiet i samlingen…. 
Det helt unikke apparat…. Det vil Anders Borg ikke svare på. Men han søger umiddelbart hen mod et bestemt sted på hylderne.
Det kunne være det Halina I A, som jeg fik i morgengave til vores sølvbryllupsdag, siger han…. og kigger videre i samlingen. Det er svært at sige…..

De kommer ud at røre sig, de gamle kameraer. Og de kan endnu. 6x6 format og kniv-skarpt.
221 kameraer er det blevet til i løbet af de sidste godt 10 år. Mogenstrup Foto-museum kalder vennerne i Fjends Foto-klub Anders Borgs samling i Mogenstrup, hvor Zeiss, Yashica, Canon, Kodak og mange andre mærker står på hylderne.